Vandaag had ik een interview met Kelsey Oud. Kelsey is 22 jaar en volgt de MBO opleiding Sociaal Maatschappelijke Dienstverlening in Leeuwarden. Zij vertelde mij wat het werken in een gezinshuis zo leuk maakt.             

                                                                                                                                                                                                                                                         Links op de foto Kelsey samen met een jongere van het gezinshuis.             

Waarom een stage bij een gezinshuis?
In februari is Kelsey begonnen aan haar stage in het gezinshuis. Deze stage duurt een jaar en in februari 2018 hoopt ze klaar te zijn met haar studie. Op mijn vraag waarom ze bij het gezinshuis haar stage wilde doen vertelt ze dat een klasgenoot haar erop had geattendeerd dat een stage bij Driestroomhuis ‘de Bosk’ erg leuk en leerzaam zou zijn.

Wat zijn de werkzaamheden van een stagiaire binnen het gezinshuis?
Kelsey vertelt dat haar dienst om 10:30 begint. Omdat de kinderen van het gezinshuis dan naar school zijn houdt zij zich bezig met het huishouden. “Er moet natuurlijk heel wat was worden gedaan, de kamers van de kinderen moeten worden gecontroleerd of deze schoon en netjes zijn en zo zijn er nog veel meer huishoudelijke taken die gedaan moeten worden”.
Op mijn vraag of ze dit niet vervelend vindt antwoord ze lachend dat het ‘er gewoon bij hoort’ en ze het absoluut niet vervelend vindt. “Want vanaf 14 uur komen de kinderen en dan wordt het écht leuk”.
Wanneer de jongeren thuis komen nemen ze onder het genot van een kopje thee eerst de dag even samen door met Kelsey. “Daarna kijken we op het planbord welke taak de kinderen die dag moeten doen. Dit kan zijn: de hond uit laten, je kamer opruimen, je eigen was opvouwen en noem maar op. Wanneer deze taken gedaan zijn is het tijd om leuke dingen te doen. Dit kan zijn een spelletje of iets waar het kind op dat moment zin in heeft”. Om 17:30 wordt er gezamenlijk gegeten en daarna rapporteer ik belangrijke dingen. Om 18:30 ben ik vrij en ga ik naar huis”.


Wat maakt het werken in het gezinshuis zo leuk?
“Geen dag is hetzelfde want je gaat met mensen om. De kinderen die hier wonen hebben verschillende ‘beperkingen’ en dit betekent dat je de kinderen individueel behandeld. Dit is ontzettend leuk maar ook zeker erg leerzaam”.
“Natuurlijk is het de ene dag gezelliger dan een andere dag en af en toe is er wel eens een kind boos of verdrietig. Voor mij zit er uitdaging om dat gevoel en het bijbehorend gedrag om te buigen naar iets positiefs.” Vertelt Kelsey.


Wat heeft het meeste indruk op je gemaakt in dit werk?
Kelsey: ”Waar ik het meest van onder de indruk ben geraakt is hoeveel verschil er zit in het niveau en de beperkingen van een kind. Maar ook waarom een kind bepaald gedrag, bijvoorbeeld boosheid, laat zien. Vaak hebben deze kinderen en heel wat meegemaakt wat maakt dat ze zo reageren”.


Zou jij een stage bij Driestroomhuis ‘de Bosk’ aanraden aan klasgenoten, en zo ja waarom?
“Jazeker! Ik heb het hier ontzettend naar mijn zin op deze leuke plek. Werken met deze doelgroep is ontzettend leerzaam en soms ook best pittig maar je krijgt er zoveel voor terug. En omdat er in een gezinshuis maximaal zes kinderen wonen is er meer individuele aandacht voor het kind én leer je het kind beter kennen. En daar kun je zoveel uitdaging uit halen”.

Interview en foto’s: Anoeska de Vries                                                             

                                                                                                 

                                                                                                                                                                                       

 


 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *