Op een koude en regenachtige avond heb ik een afspraak in het dorp Drogeham om een interview af te nemen met Bianca. Bianca (17) woont in een zogeheten ‘Trainingshuis’: Een gezellig woonhuis midden in het dorp waar op dit moment 5 jongeren onder begeleiding wonen om getraind te worden om straks zelfstandig te kunnen wonen.
Bianca woont nu een jaar in het Trainingshuis. Ze volgt een praktijkopleiding aan het CSG. Liudger in Drachten en loopt stage bij Woonzorgcentrum Haersmahiem in Buitenpost. Hier werkt ze mee aan facilitaire werkzaamheden en is ze gastvrouw. Naast school en deze leuke stage mag Bianca graag naar muziek luisteren, kijkt ze naar Netflix en houdt ze van lekker eten. In de weekenden is Bianca te vinden bij haar vriend of bij haar moeder.                                                                                                                                                

.

Goed, tijd om eens nader kennis te maken deze jonge meid die al een aantal jaren mee moet draaien in de ‘jeugdzorg’.
Ik val meteen met de deur in huis en vraag Bianca waarom een goed uitziende en vrolijke meid moet wonen in een Trainingshuis en niet gewoon thuis?

Bianca vertelt mij over haar vader en dat haar vader is overleden toen ze 14 jaar was en het mede daardoor “thuis niet meer zo lekker liep”. Ze werd opstandig in de thuissituatie, hield zich niet meer aan de geldende huisregels en ging haar eigen gang. Voor haar eigen veiligheid werd ze om deze reden uit huis geplaatst en moest ze onder begeleiding wonen.

Best heftig! Ik vraag Bianca hoe lang ze nu in dit Trainingshuis woont en Bianca vertelt mij dat ze nu een jaar op deze ‘groep’ woont. “Vergeleken met andere groepen waar ik heb gewoond is dit een kleine, gezellige en relaxte groep. Er wonen hier nog 4 andere jongeren met verschillende ‘problemen’ en samen moeten we leren hoe het is als we straks helemaal alleen, en op onszelf wonen. We hebben respect voor elkaar en als je dingen overlegd is er best veel mogelijk. Natuurlijk zijn er wel eens meningsverschillen maar als we ons ergeren aan iets of iemand dan zeggen we dat”.

Dat klinkt best goed! Maar ik vraag me nog wel af wat je kan en moet leren in een Trainingshuis?

Bianca vertelt met een glimlach nogmaals hoe ‘relaxed’ en gezellig dit huis is. “Je wordt hier goed geholpen in de weg naar zelfstandigheid. We leren hier hoe je moet koken, hoe je je was moet doen, hoe het werkt met bijvoorbeeld verzekeringen en financiën en hoe belangrijk school of werk is. En als je uiteindelijk alles kan, en goed genoeg bent, kun je op jezelf gaan wonen!”

Wauw! Wat een mooie manier om te leren zelfstandig te kunnen gaan wonen. Maar hoe ziet de toekomst er voor Bianca uit?
Ik krijg weer een enorme glimlach en Bianca vertelt dat, wanneer ze het Trainingshuis succesvol heeft afgerond, ze graag wil wonen in een huis samen met een hondje .” En als ik dan nog samen ben met mijn vriend, dan gaan we samenwonen! Huisje, boompje, beestje”.

Eigenlijk begrijp ik Bianca maar al te goed… Is dit niet wat we eigenlijk uiteindelijk allemaal willen? Respect voor deze jongedame die heel goed weet wat ze wil en hoe haar toekomst eruit zal gaan zien!!

 

Interview: Anoeska de Vries

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *